ue
A A+ A++

Podobno każdy z nas może mieć życie o jakim marzy. Podobno wszystko zaczyna się w naszej głowie i rodzi się w naszych myślach. Podobno każdy z nas dysponuje siłą, która potrafi zmieniać nas i nasze otoczenie.
W Fundacji wierzymy, że pracując nad sobą, każdy z nas może żyć w świecie, jaki sobie wyobrazi. Wystarczy tylko zobaczyć siebie naprawdę.

zobacz siebie - zobaczysz więcej - FUNDACJA BONIN

Polsko-niemieckie warsztaty kulinarne

13 - 17 września 2017

2017 08 DSC06334 kulinarny wstep

„Polsko-niemieckie warsztaty kulinarne"

W dniach 13-17 września 2017 roku odbyły się w Boninie polsko-niemieckie warsztaty kulinarne. Ich celem była wymiana doświadczeń i wiedzy z zakresu kuchni polskiej i niemieckiej uczestników z terenów przygranicznych Polski i Niemiec. Członkowie i współpracownicy, zarówno Fundacji Bonin jak i IG Frauen und Familien, posiadają wiedzę i doświadczenie w przygotowywaniu imprez kulinarnych na swoim terenie działania. Przedsięwzięcie służyło poprawie współpracy w zakresie uczenia się przez całe życie. Wymiana doświadczeń przyczyniła się do pokonywania barier mentalnych i społeczno-kulturowych. Warsztaty miały charakter komercyjny, a udział w nich był bezpłatny.

W ciągu pięciu dni warsztatów ich uczestnicy poznali przepisy kuchni polskiej i niemieckiej, również te, związane ze wspólnymi tradycjami na Pomorzu Zachodnim. Poniżej dwa z nich:

Gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

Liście winogron, kasza pęczak, 4 jajka na twardo, 1 jajko surowe, 1 szklanka jogurtu, 1 cebula, zielona pietruszka, grzyby kurki, pieprz, sól.

WYKONANIE

Liście winogron sparzyć.

Farsz: ugotowana kasza pęczak, jajka pokrojone w kostkę, cebulka i grzyby podsmażone na maśle klarowanym, surowe jajko, przyprawy.

Farsz zawinąć w liście winogron i podsmażyć na maśle klarowanym. Zalać szklanką jogurtu i dusić ½ godz.

Krokiety z ziemniakami i kiszoną kapustą

Naleśniki:

1 kg mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 3 jajka, letnia woda. Wszystko zmiksować, zostawić na pół godziny, usmażyć bardzo cienkie naleśniki bez tłuszczu.

Farsz:

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach, ¼ kg kapusty kiszonej, 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle klarowanym, 1 jajko, sól i pieprz.

Sos kurkowy:

1 kg kurek, 1 por lub cebula, kwaśna śmietana.

Kurki podsmażyć zalać śmietaną, dusić 15 min. Na koniec dodać zieloną pietruszkę.

2017 08 DSC06308 2
2017 08 DSC06334 Kulinarny Wstep
2017 08 DSC06342
2017 08 DSC06353 2